Pomidorówka ze świeżych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ja mam pełną półkę przecieru (przeczytaj jak zrobić przecier tutaj - http://tonajezyku.blogspot.com/2012/10/poprostu-przecier-pomidorowy-na-dokadke.html), więc mi poszło z zupką błyskawicznie - do rosołu wlałam przecier, trochę pogotowałam, zmiksowałam z warzywami, nagotowałam ryżu i już! Zupka gotowa...
A tym co nie mają przecieru pomidorowego pozostaje ugotowanie w osobnym garnku pomidorów (na tę ilość wystarczy 1 kg), przetarcie ich, dodanie do zupki itd... Jak nie macie przecieraka, albo Wam się poprostu nie chce i nie macie zbyt dużo czasu na długie gotowanie pomidorów, obierzcie je ze skórki (na pomidorowej skórce wycinamy krzyżyk, wrzucamy pomidora na chwilę do wrzątku, potem do zimnej wody i zdejmujemy skórki), wydrążcie środki i pogotujcie je do rozgotowania bezpośrednio w rosole, potem zmiksujcie itd...
U mnie pomidorówka najlepiej smakuje z ryżem i kluskami lanymi, Wy podajcie z tym co lubicie :)
A na rosół zapraszam tutaj - http://www.polska-gotuje.pl/przepis/prawdziwy-rosol-z-kury.
Komentarze