Pomidorowe naleśniki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Kocham naleśniki w każdej postaci! :) Tym razem zapraszam Was na ich pomidorową wersję, która wniesie piękny kolor na nasze talerze. Ta odsłona będzie świetnym wyborem zarówno na obiad, jak i śniadanie. Naleśniki świetnie komponują się z hummusem lub meksykańskim guacamole. Takie połączenie polecam najbardziej, ponieważ doda nam niesamowicie smacznej energii :D

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki
    - 1 szklanka mleka
    - 1 szklanka wody mineralnej
    - 2 jajka
    - 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
    - 2 łyżeczki cukru pudru
    - 2 łyżki miękkiego masła
    - szczypta soli

Pomidorowe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, wodę mineralną, masło, jajka i koncentrat pomidorowy miksujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli i ponownie miksujemy. Porcje masy wylewamy na rozgrzaną patelnię naleśnikową wysmarowaną olejem i smażymy naleśniki z obu stron. Gotowe smarujemy ulubioną pastą warzywną, hummusem lub twarogiem.

    * Jeśli masa wydaje się zbyt gęsta, dodajmy do niej trochę wody.

    Życzę smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy