Pomarańczowe spaghetti

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Połączenie smaków niecodzienne, ale wszystko razem dobrze się komponuje..

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - anchois fileciki: 12 sztuk
    - czosnek: 1 ząbek
    - pomarańcza duża: 1 sztuka
    - cointreau: 50 gramów
    - bułka tarta: 30 gramów
    - makaron spaghetti: 360 gramów
    - oliwa: 2 łyżki

Pomarańczowe spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pomarańczowe spaghetti 1. Pomarańczę obrać dokładnie z błon i pokroić w kostkę.
    Anchois osączyć i pokroić na małą kosteczkę.
    Makaron ugotować al dente.
    Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić ząbek czosnku. Gdy zbrązowieje wyjąć go widelcem z patelni i wrzucić anchois. Smażyć przez chwilę ciągle mieszając. Po chwili dodać pomarańcze. Dusić na małym ogniu do momentu uzyskania kremowej konsystecji. Dolać cointreau i chwilę jeszcze poddusić.
    Bułkę tartą zrumienić na suchej patelni.
    Do sosu pomarańczowego dodać makaron, podprażoną bułkę tartą i kilka listków świeżej mięty. Wszystko delikatnie wymieszać i natychmiast podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy