Polenta

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszny zamiennik ziemniaków do obiadu.

  • 20 min

Składniki:

  • 500 ml wody
    1/3 płaskiej łyżeczki soli
    5 zaokrąglonych łyżek kaszki kukurydzianej
    tłuszcz do obsmażenia

Polenta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wlać wodę, dodać sól i kaszkę. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować, mieszając od czasu do czasu przez 3 minuty. Kaszka ma być bardzo gęsta. Wylać na płaską blaszkę lub papier do pieczenia na grubość 1 cm. Zostawić do całkowitego ostudzenia na ok. 20 minut. Kroić w dowolnej wielkości, niezbyt duże prostokąty. Bezpośrednio przed podaniem obsmażać z obu stron na tłuszczu.

Porady

Polentę można podawać również z różnego rodzaju sosami.

Komentarze

Podobne przepisy