Kaszka kukurydziana jest produktem bezglutenowym więc doskonale nadaje się dla alergików. Polenta pasuje do rosołu, bulionu grzybowego, zup czystych. Kosteczkami z polenty można zastąpić grzanki dodawane do zmiksowanych, kremowych zup.
Składniki:
1/2 szklanki kaszki kukurydzianej
1 i 1/2 szklanki wody
sól (w takiej ilości, aby woda była lekko słona)
1 czubata łyżka masła
Polenta - bezglutenowy dodatek do zup - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować wodę, posolić na tyle, aby woda była słona, dodać masło.
Do wrzącej wody wsypać kaszkę i dokładnie mieszać.
Zmniejszyć ogień do minimum i mieszać kaszę, aby nie przywarła do dna garnka. Gotować ok. 15 minut.
Ugotowaną polentę, przelać do płaskiego naczynia, przelanego wodą lub natłuszczonego. Wyrównać powierzchnię polenty za pomocą łyżki zmoczonej w wodzie. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia, gdy stężej można kroić w kosteczkę.
Komentarze