Po góralsku z plasterkami oscypka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię kulinarne eksperymenty. Tym razem połączyłam włoskie danie z owczym serem

Składniki:

  • ● 50 dag mąki
    ● sól
    ● 3 dag drożdży
    ● 3,5 łyżki oleju
    ● 0,5 okrągłego oscypka
    ● 3 duże pieczarki
    ● 15 dag startego żółtego sera
    ● 5 plastrów wędliny
    ● 0,5 cebuli
    ● keczup
    ● przyprawa do pizzy
    ● sosy: ziołowy i meksykański

Po góralsku z plasterkami oscypka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypujemy do miski.
    Dodajemy sól i drożdże. Wlewamy
    olej i szklankę letniej
    wody, mieszamy. Zagniatamy
    ciasto. Odstawiamy na 20 minut
    do wyrośnięcia.
  • 2. Cebulę i pieczarki obieramy.
    Oscypka i pieczarki kroimy
    w plastry, cebulę i wędlinę
    w małą kostkę.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy na
    grubość ok. 2 cm. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia
    i wykładamy ciasto..
  • 4. Równomiernie rozprowadzamy
    cienką warstwę keczupu,
    posypujemy przyprawą
    do pizzy. Kolejno warstwami
    układamy: cebulę, wędlinę,
    pieczarki i oscypka. Następnie równomiernie posypujemy
    żółtym serem.
  • 5. Pizzę pieczemy ok. 15 minut
    w piekarniku rozgrzanym
    do temperatury 220 °C, aż
    żółty ser się lekko przyrumieni.
    Podajemy z sosami: ziołowym
    i meksykańskim.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2011

Komentarze

Podobne przepisy