Po góralsku z plasterkami oscypka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypujemy do miski.
Dodajemy sól i drożdże. Wlewamy
olej i szklankę letniej
wody, mieszamy. Zagniatamy
ciasto. Odstawiamy na 20 minut
do wyrośnięcia.
2.Cebulę i pieczarki obieramy.
Oscypka i pieczarki kroimy
w plastry, cebulę i wędlinę
w małą kostkę.
3.Ciasto rozwałkowujemy na
grubość ok. 2 cm. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia
i wykładamy ciasto..
4.Równomiernie rozprowadzamy
cienką warstwę keczupu,
posypujemy przyprawą
do pizzy. Kolejno warstwami
układamy: cebulę, wędlinę,
pieczarki i oscypka. Następnie równomiernie posypujemy
żółtym serem.
5.Pizzę pieczemy ok. 15 minut
w piekarniku rozgrzanym
do temperatury 220 °C, aż
żółty ser się lekko przyrumieni.
Podajemy z sosami: ziołowym
i meksykańskim.
Komentarze