Pleśniak

0 (0 ocen)

  • 15 min

Smakuje wszystkim dzieciom i dorosłym.Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu.

  • 15 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki,4 jajka,kostka margaryny,1 szklanka cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao,1 słoik dżemu wiśniowego niskosłodzonego,szczypta soli,cukier puder do posypania

Pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy miękką margarynę pokrojoną w kostkę,proszek do pieczenia, 4 żółtka,1/3 szklanki cukru i zagniatamy ciasto.Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 10 min do lodówki, W między czasie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy bezę.Blachę smarujemy margaryną i posypujemy mąką.Ciasto dzielimy na trzy części(Jedną większą i dwie mniejsze).Do jednej mniejszej dodajemy kakao i zagniatamy.Większą część ścieramy na tarce o grubych oczkach na blachę,wykładamy dżem,następnie ścieramy kakaowe ciasto,wykładamy bezę i ścieramy mniejszą część bez kakao. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 45 min. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Smakuje też polane delikatnie polewą czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy