Placuszki twarogowe

0 (0 ocen)

  • 15 min

Niesamowicie proste placuszki z dodatkiem twarogu. Na śniadanie idealne. Polecam podawać z miodem, dżemem lub tak jak ja - z czerwoną porzeczką.

  • 15 min

Składniki:

  • 700g. twarogu półtłustego
    2 duże jajka
    4 łyżki cukru
    2 kopiaste łyżki proszku budyniowego śmietankowego
    3-5 łyżek mąki pszennej/ tortowej

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    mąka pszenna do obtoczenia
    miód, dżem, owoce itp. do podania

Placuszki twarogowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg półtłusty zmielić przynajmniej dwukrotnie. Dodać do niego przesianą mąkę, budyń, jajka i cukier, dobrze wszystko wymieszać (polecam zmiksować mikserem)
  • 2. Ręce oprószyć w mącę. Z masy formować placuszki o grubości około 1 cm. i średnicy około 6-8cm. Każdy obtoczyć w mące.
  • Smażenie placuszków twarogowych. 3. Patelnię rozgrzać z małą ilością oleju. Placuszki usmażyć z obu stron do zarumienienia.
  • Odsączanie placuszków z tłuszczu. 4. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Porady

Zamiast mąki pszennej można użyć np. razowej, żytniej - będzie zdrowiej :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy