Ziemniaki ½ kg
Otręby pszenne ½ szklanki
Bułka tarta 4 łyżki
Jajka 2 szt.
Cebula biała ½ szt.
Sól i pieprz do smaku
Zioła prowansalskie do smaku (szczypta)
Olej do smażenia
Natka pietruszki ½ pęczka
Placki ziemniaczane z rzodkiewką z dodatkiem natki pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem z cebulą, dodać otręby , wbić jajka, wsypać bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą, ziołami i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu dobrze odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z kwaśną śmietaną.
Komentarze