Placki ziemniaczane z bakłażanem i marchewka polane dipem z natki pietruszki

0 (0 ocen)

Uwielbiam smażone placuszki w różnych odsłonach, tym razem zrobiłam placuszki ziemniaczane z dodatkiem bakłażana i marchewki.

Składniki:

  • placki:
    ziemniaki 1 kg
    marchewka 1 szt.
    bakłażan 1 szt.
    cebula biała 1 szt.
    czosnek 2 ząbki
    mąka pszenna 4 łyżki
    mąka ziemniaczana 1 łyżka
    jajko 1 szt.
    sól morska
    czarny pieprz mielony Prymat
    pieprz ziołowy 1 łyżeczka
    olej kokosowy

    Dip z pietruszki
    jogurt naturalny poł szklanki
    natka pietruszki 4 łyżki
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane z bakłażanem i marchewka polane dipem z natki pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana obieramy, kroimy w plastry, nasalamy i odstawiamy na 5-10 min aż puści gorzki sok, Następnie myjemy bakłażana i osuszamy, Ziemniaki i cebule obieramy i miksujemy na gładką masę razem z bakłażanem. Jeśli nie mamy miksera, który bardzo dokładnie zmiksuje nam warzywa to należy je zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Marchewkę obieramy, ścieramy na grubych oczkach, czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę , dodajemy do masy. Łączymy z maka, jajkiem i przyprawiamy do smaku. Olej rozgrzewamy, następnie kładziemy łyżką na patelnie male placki. Smażymy na zloty kolor.
    Przygotowanie dipu : Natkę pietruszki drobno siekamy i łączymy z jogurtem. Przyprawiamy do smaku solą. Podajemy z gotowymi placuszkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować