Placki ziemniaczane z bakłażanem i marchewka polane dipem z natki pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana obieramy, kroimy w plastry, nasalamy i odstawiamy na 5-10 min aż puści gorzki sok, Następnie myjemy bakłażana i osuszamy, Ziemniaki i cebule obieramy i miksujemy na gładką masę razem z bakłażanem. Jeśli nie mamy miksera, który bardzo dokładnie zmiksuje nam warzywa to należy je zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Marchewkę obieramy, ścieramy na grubych oczkach, czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę , dodajemy do masy. Łączymy z maka, jajkiem i przyprawiamy do smaku. Olej rozgrzewamy, następnie kładziemy łyżką na patelnie male placki. Smażymy na zloty kolor.
Przygotowanie dipu : Natkę pietruszki drobno siekamy i łączymy z jogurtem. Przyprawiamy do smaku solą. Podajemy z gotowymi placuszkami.
Komentarze