Placki prawie po węgiersku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Prawie, bo ta wersja jest łatwiejsza do wykonania od oryginału. Jednak przepadam za nią i cenię za łatwość wykonania.

  • 60 min

Składniki:

  • Placki:
    1 kg ziemniaków,
    1 cebula,
    1 jajko,
    3/4 szkl. mąki pszennej,
    1/4 mąki ziemniaczanej,
    sól, pieprz ziołowy.

    Sos:
    1/2 kg szynki wieprzowej,
    1 cebula,
    przyprawa do wieprzowiny,
    ostra papryka,
    sól, pieprz,
    łyżeczka mąki ziemniaczanej,
    łyżeczka mąki pszennej,
    olej do smażenia.

Placki prawie po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos: szynkę kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do wieprzowiny. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na złoty kolor. Dodajemy mięso i całość rumienimy. Przekładamy do rondla, zalewamy szklanką wody, doprawiamy i dusimy do miękkości wieprzowiny (ok 30-40 minut, w zależności od wielkości kostek). Sos zagęszczamy wymieszanymi mąkami rozrobionymi w niewielkiej ilości wody.
  • 2. Placki: ziemniaki ścieramy, sok odlewamy. Dodajemy jajko, obie mąki i przyprawy. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę mąki, aby masa nie była za rzadka. Smażymy na gorącym oleju. Gotowe podajemy polane sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy