Placek po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Ziemniaki i 1 startą cebulę, wymieszać.
Dodać jajka, 1,5 łyżki mąki, sól i pieprz, wymieszać.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć grubsze placki na wolnym ogniu.
2.FARSZ
Mięso pokroić w kostkę.
Paprykę lub pomidory, oczyścić, pokroić w paski.
Mięso podsmażyć na oleju, dodać ogórka pokrojonego w paski, cebulę posiekaną, czosnek i paprykę.
Dodać też ziarenka pieprzu, listki laurowe, słodką i ostrą paprykę oraz bulion.
Dusić 30 minut na wolnym ogniu.
Śmietanę wymieszać z łyżką mąki oraz 2 łyżkami koncentratu pomidorowego, następnie dodać do gulaszu i dusić jeszcze przez chwilę.
Gotowy farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Każdy placek polać gulaszem i złożyć na pół
Komentarze