Placek po węgiersku

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Lubię także kuchnię węgierską

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - łopatka wieprzowa bez kości: 600 gramów
    - ogórek kwaszony: 1 sztuka
    - papryka świeża lub pomidory: 2 sztuki
    - pieprz w ziarnkach, liście laurowe,: 4 sztuki
    - bulion mięsny: 1 szklanka
    - śmietana: 3 łyżki
    - czosnek posiekany zabki: 2 sztuki
    - papryka ostra: 1 łyżeczka
    - papryka słodka: 1 łyżka
    - olej do smażenia: 0.5 szklanki
    - ziemniaki starte: 1 kilogram
    - cebula posiekna: 3 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - jajka: 2 sztuki
    - mąka: 2.5 łyżki
    - pieprz: 1 szczypta
    - koncentrat pomidorowy: 2 łyżki

Placek po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Ziemniaki i 1 startą cebulę, wymieszać.
    Dodać jajka, 1,5 łyżki mąki, sól i pieprz, wymieszać.
    Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć grubsze placki na wolnym ogniu.
  • 2. FARSZ
    Mięso pokroić w kostkę.
    Paprykę lub pomidory, oczyścić, pokroić w paski.
    Mięso podsmażyć na oleju, dodać ogórka pokrojonego w paski, cebulę posiekaną, czosnek i paprykę.
    Dodać też ziarenka pieprzu, listki laurowe, słodką i ostrą paprykę oraz bulion.
    Dusić 30 minut na wolnym ogniu.
    Śmietanę wymieszać z łyżką mąki oraz 2 łyżkami koncentratu pomidorowego, następnie dodać do gulaszu i dusić jeszcze przez chwilę.
    Gotowy farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Każdy placek polać gulaszem i złożyć na pół

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy