To moja ulubiona wersja pizzy, wymyślona przez tatę. Przepyszna - mocno serowa, aromatyczna za sprawą grzybów, na cienkim, chrupiącym cieście. Stała się absolutnym hitem rodzinnych spotkań.
Pizza serowa z leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z łyżką mąki, zalać odrobiną ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia.
2.W dużej misce wymieszać mąkę z oliwą, wodą, drożdżami, dodać szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
3.Przecier pomidorowy przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki, cebulę w półplasterki. Twarde sery zetrzeć na tarce, resztę pokroić w plastry.
4.Wyrośnięte ciasto rozwałkować, przenieść na dużą blachę (tę z piekarnika) posmarowaną oliwą, wyrównać brzegi. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać tartym serem, ułożyć resztę składników. Piec ok. 15 minut w temperaturze 220°C
Komentarze