Pizza serowa z leśnymi grzybami

0 (0 ocen)

To moja ulubiona wersja pizzy, wymyślona przez tatę. Przepyszna - mocno serowa, aromatyczna za sprawą grzybów, na cienkim, chrupiącym cieście. Stała się absolutnym hitem rodzinnych spotkań.

Składniki:

  • Ciasto:
    300g + 1 czubata łyżka mąki
    4 łyżki oliwy lub oleju
    0,5 szklanki ciepłej wody
    15g świeżych drożdży
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    1/4 szklanki przecieru pomidorowego
    200g grzybów leśnych (mogą być mrożone)
    1 średnia cebula
    500g różnych gatunków serów (np: żółty, z niebieską pleśnią, camembert, mozzarella, cheddar)
    sól, pieprz, zioła prowansalskie

Pizza serowa z leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z łyżką mąki, zalać odrobiną ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. W dużej misce wymieszać mąkę z oliwą, wodą, drożdżami, dodać szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  • 3. Przecier pomidorowy przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki, cebulę w półplasterki. Twarde sery zetrzeć na tarce, resztę pokroić w plastry.
  • 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, przenieść na dużą blachę (tę z piekarnika) posmarowaną oliwą, wyrównać brzegi. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać tartym serem, ułożyć resztę składników. Piec ok. 15 minut w temperaturze 220°C

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy