Pikantne skrzydełka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem nauczycielką. Zawsze lubiłam gotować, ale rok temu przeszłam na emeryturę i teraz mam czas na wcielanie w życie moich kulinarnych pomysłów. Rodzina chętnie degustuje i ocenia nowinki mojej kuch

Składniki:

  • ● 1 kg skrzydełek z kurczaka
    ● 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
    Marynata:
    ● 3 łyżki octu winnego
    ● 2 łyżki sosu sojowego
    ● 2 łyżki miodu
    ● 1 łyżka cukru
    ● 1 łyżka musztardy
    ● 1 łyżka oleju
    ● 3/4 łyżeczki pieprzu

Pikantne skrzydełka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pikantne skrzydełka 1. Składniki marynaty mieszamy
    i odstawiamy do przegryzienia
    na 15 minut. Skrzydełka dokładnie myjemy i osuszamy.
    Wkładamy do mary naty i odstawiamy
    na minimum 3-4 godziny
    (najlepiej na dobę).
  • 2. Zamarynowane skrzydełka
    przekładamy na blachę, wstawiamy
    do piekarnika rozgrzanego
    do temperatury 200 °C, pieczemy
    ok. 40 minut.
  • 3. Do pozostałej marynaty wsypujemy
    mąkę kukurydzianą lub
    ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
    Sos wykorzystujemy do
    smarowania skrzydełek podczas
    pieczenia (co jakiś czas).
    Skrzydełka podajemy z ryżem
    lub pieczywem. Doskonałym
    dodatkiem jest surówka, np.
    z bia łej kapusty.

Porady

● Tak samo możemy również przygotować pałki albo udka z kurczaka. Wydłużamy wtedy czas pieczenia do godziny. ● Przed pieczeniem skrzydełka warto kilka minut obgotować. Sos lepiej się wtedy trzyma i nie spływa na blachę.

Notka redakcyjna

PPWS_05-2009

Komentarze

Podobne przepisy