Hot wings. Pikantne skrzydełka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku. Idealne na obiad, imprezę czy przekąskę w ciągu dnia.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,2 kg skrzydełek z kurczaka (ok. 11 sztuk)

    Przyprawy:
    1 łyżeczka soli
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    2 łyżeczki granulowanego czosnku
    1/2 łyżeczka ostrej papryki

    Ciasto:
    2 średnie jajka
    170 ml maślanki
    3/4 łyżeczki soli
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
    1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
    1 szklanka (170 g) mąki pszennej

    Dodatkowo:
    1 1/4 szklanki mąki pszennej do panierowana
    1 litra oleju (do smażenia)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kurczak w panierce

Hot wings. pikantne skrzydełka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka umyć i dokładnie osuszyć. Każde skrzydełko podzielić na 3 części. Lotki odłożyć. Pozostałe części pokrojonych skrzydełek włożyć do miski. Dodać przyprawy i równomiernie natrzeć nimi mięso. Skrzydełka zamarynować przez minimum godzinę, a najlepiej przez całą noc.
    Ciasto: Jajka z maślanką i przyprawami zmiksować blenderem na gładkie ciasto. (Na cieście powinny być widoczne pęcherzyki powietrza). Stopniowo dosypywać przesianą mąkę i miksować, aż ciasto będzie przypominać konsystencją gęstą śmietanę i nie będzie miało grudek. Olej przelać do garnka (lub głębokiej patelni) i podgrzać do temperatury 180 stopni. Kawałki skrzydełek panierować za pomocą szczypiec w cieście, pozwalając by nadmiar lekko (ale nie za bardzo) ścieknął. Następnie po jednym kawałku panierować w mące przesypanej do wyższego pojemnika plastikowego. Kawałki mięsa można obsypywać mąką za pomocą łyżki, aby równo się opanierowały. Delikatnie, nie dociskając panierki przekładać kawałki mięsa na deskę. Smażyć partiami po 4-5 sztuk, na złoty kolor ok. 15 minut. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym.

Porady

Pozostałe lotki ze skrzydełek możecie zamrozić i wykorzystać do przygotowania wywaru mięsnego czy zupy. Część mąki pszennej do panierowania można zastąpić mąką kukurydzianą. Panierka będzie miała bardziej złocisty kolor i trochę inną strukturę. Ostrość możecie regulować wg własnych preferencji dodając więcej lub mniej chili i/lub ostrej papryki. Skrzydełka należy smażyć partiami, dzięki temu temperatura oleju nie obniży się za bardzo, skrzydełka równomiernie się usmażą i nie pochłoną niepotrzebnie tłuszczu. Skrzydełka najlepiej panierować z mące w plastikowym pojemniku, posypując każdy kawałek mąką za pomocą łyżki. Skrzydełka panierujemy partiami - po tyle, ile akurat smażymy, dzięki temu, panierka będzie miała odpowiednią strukturę. Nie należy dociskać panierki do mięsa, zapewni to jej właściwy kształt i lekko "łuskowatą" strukturę. Temperatura oleju nie powinna być za wysoka, ani za niska. W pierwszym przypadku, panierka mocno się zarumieni, a mięso nie usmaży. W drugim skrzydełka nasiąkną olejem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Skrzydełka Mąka pszenna Jajka Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować