Pikantne podudzia pieczone w pomidorach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne podudzia z kurczaka dla wielbicieli ostrzejszych smaków. Dzięki pieczeniu w pomidorach zyskują niesamowitą soczystość. Dodatkowo pomidory upieczone razem z mięsem stanowią do niego świetny dodatek.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -4 podudzia z kurczaka
    -4 duże pomidory
    -4 łyżki oleju rzepakowego
    -2 łyżki przyprawy "harissa"
    -1 ząbek czosnku

Pikantne podudzia pieczone w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podudzia myjemy, oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Harissę mieszamy z olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, marynatą zalewamy podudzia dokładnie nacierając je także pod skórką, odkładamy na noc do lodówki.

    2. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pomiędzy i na wierzch (tak aby całe podudzia były przykryte) układamy pokrojone w ćwiartki pomidory (skórą do dołu). Pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy