Pyszne podudzia z kurczaka dla wielbicieli ostrzejszych smaków. Dzięki pieczeniu w pomidorach zyskują niesamowitą soczystość. Dodatkowo pomidory upieczone razem z mięsem stanowią do niego świetny dodatek.
1 godz. 10 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
-4 podudzia z kurczaka
-4 duże pomidory
-4 łyżki oleju rzepakowego
-2 łyżki przyprawy "harissa"
-1 ząbek czosnku
Pikantne podudzia pieczone w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podudzia myjemy, oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Harissę mieszamy z olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, marynatą zalewamy podudzia dokładnie nacierając je także pod skórką, odkładamy na noc do lodówki.
2. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pomiędzy i na wierzch (tak aby całe podudzia były przykryte) układamy pokrojone w ćwiartki pomidory (skórą do dołu). Pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego!
Komentarze