Pigwa w syropie

  • wyświetlono: 175 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Owoce z syropu idealnie nadają się do pączków, ciast, deserów, a sok z pigwy dodany do herbaty idealnie zastępuje cytrynę.

Świeca Urszula
  • 10 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

2 kg pigwy
160 dkg cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Pigwa w syropie

  • 1. Owoce dokładnie umyć, obrać ze skórki i pokroić w paseczki. Całość zasypać cukrem. Odstawić na 12 godz. Następnego dnia zlać syrop, zagotować . Do gorącego syropu przełożyć owoce. Pozostawić ponownie na 12 godz. Czynność powtórzyć jeszcze raz. Następnie zlać syrop, zagotować, owoce przełożyć do syropu i razem smażyć na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszać. Gdy syrop zgęstnieje przełożyć do wyparzonych słoiczków , zakręcić szczelnie i pasteryzować przez 20 min.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kolacjaprzetwory.pigwa w syropie

Komentarze

Podobne przepisy

Gruszki w syropie

Dodane przez: danusia19671

Gruszki w syropie

Bardzo smaczne gruszki w syropie....

Brzoskwinie w syropie

Dodane przez: joanna30

Brzoskwinie w syropie

O wiele zdrowsze i tańsze niż te...

Gruszki w syropie

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Gruszki w syropie

Gruszki w słodkim syropie doskonale...

Cytryna w syropie

Dodane przez: liliwkuchni

Cytryna w syropie

Plasterki cytryny w syropie to...

Dynia w syropie

Dodane przez: diandra26

Dynia w syropie

Dynia w syropie jest równie smaczna...

Gruszki z cytryną w syropie

Dodane przez: alaaa

Gruszki z cytryną w syropie

Gruszki w syropie w zimie ale nie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE