Pietruszkowe naleśniki z farszem jarzynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto naleśnikowe:
Mleko, jajko, mąkę, posiekaną natkę pietruszki, sól, 2 łyżki oliwy połączyć ze sobą i wymieszać na jednolitą masę. Na niewielkiej ilości oliwy usmażyć cienkie naleśniki.
Farsz:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Marchewkę i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do cebuli. Podlać delikatnie wodą i dusić. Kiedy jarzyny będą miękkie, dodać pokrojonego w krążki pora, doprawić solą, pieprzem i papryką i jeszcze chwilę dusić.
Sos czosnkowy:
Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem.
Na naleśniki nałożyć farsz, zwinąć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać startym żółtym serem. Zapiekać 20 minut.
Podawać polane sosem czosnkowym i posypane szczypiorkiem.
Komentarze