Pietruszkowe naleśniki z farszem jarzynowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lubię nadawać zwykłym daniom niezwykły charakter.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
    1 jajko
    40 dag mąki pełnoziarnistej
    natka pietruszki
    2 marchewki
    2 pietruszki
    1 por
    cebula
    szczypior
    oliwa
    sól, pieprz
    czerwona papryka w proszku
    jogurt naturalny
    czosnek
    masło
    ser żółty

Pietruszkowe naleśniki z farszem jarzynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0fa7oem 1. Ciasto naleśnikowe:

    Mleko, jajko, mąkę, posiekaną natkę pietruszki, sól, 2 łyżki oliwy połączyć ze sobą i wymieszać na jednolitą masę. Na niewielkiej ilości oliwy usmażyć cienkie naleśniki.

    Farsz:

    Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Marchewkę i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do cebuli. Podlać delikatnie wodą i dusić. Kiedy jarzyny będą miękkie, dodać pokrojonego w krążki pora, doprawić solą, pieprzem i papryką i jeszcze chwilę dusić.

    Sos czosnkowy:

    Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem.

    Na naleśniki nałożyć farsz, zwinąć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać startym żółtym serem. Zapiekać 20 minut.

    Podawać polane sosem czosnkowym i posypane szczypiorkiem.

Komentarze

Podobne przepisy