Pierś z kurczaka w sosie grzybowo koperkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Obiad ten zrobiłam dla męża, miała być karkówka lecz mąż zamiast mięska wieprzowego kupił mięsko z kurczaka i tak wyszło super danie :-)

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA SOS
    -podwójna piers z kurczaka
    -300g podgrzybków
    -śmietana 18%
    -koperek
    -1cebula
    -łyzka masła
    -sól, pieprz

    SKŁADNIKI NA KLUSKI ŚLĄSKIE
    -1,5kg ziemniaków
    -4łyzki maki pszennej
    -mąka ziemniaczana
    -2 jajka
    -sól

Pierś z kurczaka w sosie grzybowo koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SOS
    Grzybki zagotować 2 razy.
    Cebulę pokroić w talarki, udusić na maśle, następnie dodać przegotowane grzybki, dusić pod przykryciem ok 40 min do miękkości. Pierś z kurczaka pokroić w średnie paski, dodać do duszonych grzybów, i nadal dusic ok 20 min. Zaprawić 3 dużymi łyżkami śmietany. Doprawić, Dodać koper. Zagotować.
  • 2. KLUSKI ŚLĄSKIE
    Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, wystudzić przełozyc przez praskę lub maszynkę, Podzielić na 4 części, jedną część wyłożyć i w to miejsce dodać mąkę ziemniaczaną, dodać mąkę pszenną, jajka, zagnieść ciasto. Zrobić kuleczki i dziurkę w środku. ugotować. pycha.
  • 3. Można podawać z różnymi surówkami, najlepiej z kiszonej kapusty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy