Pierś kurczaka pod pierzynką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Polecam każdemu kto ceni smak piersi z kurczaka a pragnie wypróbować zwariowaną i pyszną wariację na jego temat.

  • 30 min

Składniki:

  • na 4 porcje:

    podwójny filet z piersi kurczaka,
    łyżka olej rzepakowego ,
    40 dag pieczarek,
    por - biała część,
    ok. 6 łyżek majonezu,
    starty ser zółty ok. 30 dag,
    przyprawy : sól, pieprz, zioła prowansalaskie, czosnek.

Pierś kurczaka pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-07pi8qn 1. 1. Pierś dzielimy na 4 kotlety, rozbijamy delikatnie na grubość ok 1, 5 cm, przyprawiamy wg. własnego uznania solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz ziołami lub innymi przyprawami.
    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.
  • 2. 2. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na łyżce oleju rzepakowego aż odparują wodę, w tym czasie kroimy białą część pora w półplasterki.
  • image-2961vjo 3. 3. Pieczarki kładziemy na każdym kotlecie , posypujemy porem i kładziemy po ok 1,5 łyżki majonezu.
  • image-19ahcbj 4. 4. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C i pieczemy ok 30-40 min , pod koniec pieczenia posypujemy startym żółtym serem i pieczemy aż ser się roztopi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy