Pierś kurczaka pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Pierś dzielimy na 4 kotlety, rozbijamy delikatnie na grubość ok 1, 5 cm, przyprawiamy wg. własnego uznania solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz ziołami lub innymi przyprawami.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.
2.2. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na łyżce oleju rzepakowego aż odparują wodę, w tym czasie kroimy białą część pora w półplasterki.
3.3. Pieczarki kładziemy na każdym kotlecie , posypujemy porem i kładziemy po ok 1,5 łyżki majonezu.
4.4. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C i pieczemy ok 30-40 min , pod koniec pieczenia posypujemy startym żółtym serem i pieczemy aż ser się roztopi.
Komentarze