Pierś drobiowa ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne i bardzo proste danie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ok 500 g fileta drobiowego
    Marynata :
    1 ząbek czosnku
    1/2 łyżeczki papryki w proszku
    2 łyżeczki oliwy
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1/2 łyżeczki soli
    Szpinak
    2 łyżeczki masła
    2 ząbki czosnku
    100 g szpinaku lub szpinak mrozony 1 opak
    1/2 op sera feta
    40 g sera gorgonzola ( opcjonalnie)
    szczypta tartej gałki muszkatołowej
    Sól pieprz do smaku

Pierś drobiowa ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety doprawić solą i pieprzem, nasmarować rozgniecionym czosnkiem, papryką w proszku, oliwą i sokiem z cytryny.
    Położyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika. Piec bez przykrycia przez 35 minut.
  • 2. Na patelni roztopić masło i lekko podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać szpinak i mieszać przez chwilę aż zwiędnie ( lub dodac mrożony). Doprawić solą i pieprzem.
    Następnie dodać ser i mieszać aż ser się rozpuści, doprawić gałką muszkatołową.
  • 3. Na upieczonego kurczaka wyłożyć sos szpinakowy i ponownie wstawić do piekarnika na 5 minut. Można dodać pomidorki. Smacznego ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy