Pierogi zebry z jagodami

0 (0 ocen)

Pyszne pierogi z jagodami i twarogiem, a do tego ciasto w paski.

Składniki:

  • CIASTO:
    3 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki gorącej przegotowanej wody
    2 łyżki kakao

    NADZIENIE:
    250g twarogu
    3 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1/2 l jagód

Pierogi zebry z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciemne i jasne ciasto 1. Podzielić składniki ciasta na połowę. Do jednej dodać kakao i dodatkowo 2 łyżki wody. Druga będzie jasna. Wyrobić ciasto i rozwałkować nadając taki sam kształt.
  • Złożone ciasto 2. Posmarować ciasto wodą i przykryć dokładnie drugim. Wyrównać tak aby nie było pęcherzyków powietrza. Posmarować wodą i ściśle zrolować.
  • Rulon pokrojony na krążki 3. Zawinąć ciasto w ściereczkę i odstawić na jakieś 10minut. Ciasto trochę rozciągnąć, jak przy robieniu kopytek. Kroić na 5mm krążki.
    Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać cukry i połowę jagód- dobrze wymieszać. Wsypać resztę jagód i wymieszać delikatnie. Niewielką ilość farszu wykładać na rozwałkowane krążki. Pierogi ugotować w lekko osolonej wodzie. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy