PIEROGI z TRUSKAWKAMI i SEREM

0 (0 ocen)

  • 60 min

PIEROGI z TRUSKAWKAMI i SEREM

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    3/4 szklanki gorącej wody
    1 łyżka oleju
    1 szczypta soli
    1 kostka sera białego (ok.200 g)
    2 łyżki cukru pudru
    1 duża garść truskawek

Pierogi z truskawkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodajemy gorącą wodę (może być wrząca) oraz szczyptę soli i łyżkę oleju. Mieszamy najpierw łyżką aby się nie poparzyć, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.

    Ser przeciskamy przez praskę lub mielimy, dodajemy do niego cukier i pokrojone na ćwiartki truskawki.

    Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 0,4 cm. Z ciasta wycinamy krążki, na które nakładamy farsz, zawijamy i zlepiamy brzegi pierogów. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody, podajemy ze śmietanką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy