Pierogi z rabarbarem i musem z nutką cynamonu

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pierogi z rabarbarem zrobiłam pierwszy raz. Wyszły bardzo pyszne. Urozmaiciłam je musem i nutką cynamonu. Polecam przygotować na obiad lub podwieczorek.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    pół łyżeczki soli
    około 1 szklanka ciepłej wody

    Nadzienie:
    1 łodyga rabarbaru
    2 łyżeczki cukru
    pół łyżeczki mielonego cynamonu

    Mus:
    2 łodygi rabarbaru
    cukier do smaku
    pół łyżeczki mielonego cynamonu
    gorąca woda

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    sól do gotowania

Pierogi z rabarbarem i musem z nutką cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie: Rabarbar oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy na małe kawałki, oprószamy go cukrem i cynamonem.
  • 2. Mus: Rabarbar oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie kroimy na małe kawałki i przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do rozgotowania często mieszając. Gdy mus będzie jednolity i gęsty dodajemy cynamon i cukier do smaku, dokładnie mieszamy.
  • 3. Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto. Następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykrawamy szklanką krążki, na każdy nakładamy kawałek rabarbaru i zlepiamy formując pierogi.
  • 4. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 -7 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie odcedzamy.
  • 5. Pierogi nakładamy na talerze i podajemy polane gorącym musem.

Porady

Z przepisu wyszło mi 40 pierogów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy