Pierogi z mięsem drobiowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zastanawiałem się co zrobić z resztą upieczonego kurczaka...wyszły pierogi.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 500g mięsa z pieczonego kurczaka
    cebula
    łyżka smalcu
    1/2 pęczka natki pietruszki
    przyprawa maggi
    sól ,pieprz
    Ciasto:
    500 g mąki
    szklanka gorącej wody
    jajko
    sól

Pierogi z mięsem drobiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z kurczaka mielimy ,dodajemy posiekaną natkę pietruszki ,podsmażoną na smalcu cebulę. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz przyprawą maggi. Przygotowujemy ciasto.

    W misce usypujemy kopczyk z mąki ,robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Po wyrobieniu mąki z wodą ,ponownie robimy dołek ,wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko ,dodajemy szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak ,by było lekko lejące. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na ulubioną grubość ,wycinamy kółka. Na środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy. Pierogi gotujemy ok. 3 min od wypłynięcia na wierzch.

Komentarze

Podobne przepisy