Pierogi z mięsem drobiowym

0 (0 ocen)

Nie ma to jak swoje domowe pierogi, właśnie takie bardzo lubi moja rodzina.

Składniki:

  • Ciasto:
    300g mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    ½ szklanki gorącej wody

    Nadzienie:
    2 udka z kurczaka
    1 skrzydełko z kurczaka
    1 marchewka
    1 pietruszka korzeń
    Kawałek selera
    1 cebula
    olej rzepakowy do smażenia
    Sól, pieprz, maggi, zioła prowansalskie do smaku

    Pozostałe:
    2 cebule
    Tłuszcz do smażenia - olej rzepakowy lub margaryna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pierogi z mięsem drobiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bulion 1. Udka z kurczaka i skrzydełko oczyścić, przepłukać pod zimną bieżącą wodą, wrzucić do garna i zalać zimną wodą tak by je przykryło. Dodać obraną i pokrojoną na ćwiartki marchew i pietruszkę oraz kawałek selera, dodać łyżeczkę soli i gotować na wolniutkim ogniu ok 1h godz, ma "mrugać".
  • farsz 2. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na oleju. Mięso obrać, zblendować, cebulę wraz z tłuszczem dodać do mięsa. Wymieszać i przyprawić do smaku.
  • ciasto 3. Mąki wsypać do miski, wbić jajko, wyrobić za pomocą widelca, delikatnie zabierając mąkę z brzegów. Po środku zrobić dołek i wlewać powolutku gorącą wodę, wyrabiając na początku delikatnie widelcem a później rękoma. W razie potrzeby, gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać gorącej wody, gdy będzie kleiło się do rąk – dosypać mąki pszennej.
  • zlepianie pierogów 4. Ciasto wałkujemy na grubość ok 3mm. Wykrawamy kółka za pomocą szklanki. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy.
  • pierogi 5. Pierogi wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę i gotujemy ok 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Pierogi podawać okraszone przyrumienioną cebulką z tłuszczem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować