Pierogi z mięsem drobiowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 7 min

Gdy zostały mi warzywa i trochę mięsa z rosołu i zrobiłam z nich pyszny farsz do pierogów.

  • 1 godz. 7 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka zimnej wody
    Farsz:
    ok. 20-30 dag ugotowanego mięsa
    kawałek marchewki, selera i pietruszki z rosołu
    średnia cebula
    ząbek czosnku
    łyżka smalcu lub 2 łyżki oleju
    sól, pieprz, majeranek do smaku
    Okrasa:
    2cebule
    3 łyżki tłuszczu

Pierogi z mięsem drobiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi 1. Przygotować farsz: mięso z warzywami zmielić, cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na złoto ma tłuszczu, ostudzić, dodać do mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do masy. Przyprawić i wymieszać.
    Z mąki i wody zarobić ciasto pierogowe. Rozwałkować na grubość 2mm. Wycinać szklanką krążki. Na środek każdego układać po łyżeczce farszu, zlepić brzegi ( ja używałam pierogownicy, z której wychodzi 19szt jednocześnie). Gotować pierogi w osolonej wodzie, ok. 5 minut od wypłynięcia. Cebulkę pokroić drobno i przysmażyć na tłuszczu. Gorące pierogi polać tłuszczem z cebulką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy