Pierogi z kaszą jęczmienną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Są niedrogie i bardzo pyszne.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • FARSZ:
    2 torebki (200 g) kaszy jęczmiennej z warzywami
    1 cebula
    szczypta soli
    pieprz
    przyprawa typu Vegeta
    olej do podsmażenia cebuli
    CIASTO:
    1/2 kg mąki
    1/4 szklanki oleju
    1/2 szklanki letniej wody
    szczypta soli

Pierogi z kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Z podanych składników wyrabiamy ciasto na pierogi 1. FARSZ: Kaszę jęczmienną gotujemy wg przepisu na opakowaniu, osączamy. Cebulę siekamy i szklimy na oleju, dodajemy do kaszy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, przyprawą typu Vegeta i odstawiamy do przestygnięcia.
    CIASTO: Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy, aż uzyskamy gładkie elastyczne ciasto.
  • Szklanką wykrawamy krążki ciasta. 2. Ciasto rozwałkowujemy na 1,5 mm. Przy pomocy szklanki wykrawamy krążki.
  • Nakładamy farsz na ciasto. 3. Na każdy krążek cista przy pomocy łyżeczki nakładamy porcje farszu.
  • Zlepiamy brzegi formując pierogi. 4. Zlepiamy brzegi formując pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 2 min, do czasu wypłynięcia na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

Porady

Pierogi można okrasić roztopionym masłem z bułką tartą lub smażoną cebulką. Pierożki wspaniale smakują z czerwonym barszczem lub podsmażone następnego dnia.

Komentarze

Podobne przepisy