Pierogi z kaszą jęczmienną

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszne i zdrowe pierogi bez produktów pochodzenia zwierzęcego

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna 550: 2 szklanki
    - mąka pełnoziarnista: 2 łyżki
    - wrzaca woda: 1 szklanka
    - kasza jęczmienna: 0.5 szklanki
    - papryka czerwona,: 0.25 sztuki
    - papryka zielona: 0.25 sztuki
    - cukinia mała: 0.5 sztuki
    - papryka żółta: 0.25 sztuki
    - lubczyk: 2 łyżeczki
    - sól pieprz do smaku: 1 sztuka
    - olej rzepakowy: 3 łyżki
    - marchewka (średnia): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię dokładnie myjemy, wydrążamy miękki miąższ, ścieramy na tarce o dużych oczkach, przesmażamy razem z marchewką na 2-3 łyżkach oleju rzepakowego. Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na cienkie paski o długości około 0,5 cm, dodajemy do marchewki i cukinii i smażymy razem jeszcze 3-4 minuty.
  • 2. Kaszę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, dokładnie odcedzamy, dodajemy do warzyw wraz z roztartym w dłoni lubczykiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy.
  • 3. Mąkę pszenną mieszamy z 2 łyżkami mąki pełnoziarnistej, wlewamy wrzącą wodę i ugniatamy energicznie jednolite ciasto. Rozwałkowujemy, szklanką lub pierogownicą wycinamy koła. Na każdym kole kładziemy łyżkę farszu i lepimy pierogi.
  • 4. Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować