Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu .
Pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę .
Cebulę obraći pokroić w kostkę , zeszklić na maśle i dodać pieczarki .
Wymieszać i chwilę razem poddusić .
Doprawić solą i pieprzem .
Mąkę z dodatkiem szczypty soli przesiać do miski .
Wlać 1 szklankę wrzątku i starannie wymieszać łyżką .
Gdy mąka wchłonie całą wodę , wyrobić rękami gładkie ciasto .
Przygotowane ciasto delikatnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki płat , a następnie za pomocą szklanki wyciąć z niego krążki o średnicy ok. 7 cm .
Na każde kółko nałożyć łyżeczką porcję farszu , po czym składać je , starannie zlepiając brzegi .
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli i odrobiny oleju .
Komentarze