Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

0 (0 ocen)

Pyszna propozycja dla wielbicieli pierogów .Danie sprawdzi się na codziennym obiedzie , jak i na wigilijnym stole .

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki + do podsypania

    10 dag kaszy gryczanej prażonej

    25 dag pieczarek

    1 cebula

    2 łyżki masła klarowanego

    sól , pieprz

Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu .

    Pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę .

    Cebulę obraći pokroić w kostkę , zeszklić na maśle i dodać pieczarki .

    Wymieszać i chwilę razem poddusić .

    Doprawić solą i pieprzem .

    Mąkę z dodatkiem szczypty soli przesiać do miski .

    Wlać 1 szklankę wrzątku i starannie wymieszać łyżką .

    Gdy mąka wchłonie całą wodę , wyrobić rękami gładkie ciasto .

    Przygotowane ciasto delikatnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki płat , a następnie za pomocą szklanki wyciąć z niego krążki o średnicy ok. 7 cm .

    Na każde kółko nałożyć łyżeczką porcję farszu , po czym składać je , starannie zlepiając brzegi .

    W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli i odrobiny oleju .

    Pierogi gotować przez 2 minuty od wypłynięcia .

    Odcedzić .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy