PIEROGI ORKISZOWE (WEGAŃSKIE) ZE SZPINAKIEM I FETĄ WĘDZONĄ

0 (0 ocen)

  • 45 min

Wegańskie pyszności

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    Mąka orkiszowa- 2 szklanki
    Ciepła woda- 0,5-1 szklanki
    Mąka- na podsypanie 50g
    Farsz:
    Tofu wędzone- 200g
    Szpinak mrożony- 250g
    Sok z cytryny- 2 łyżki
    Przyprawa ziołowa
    Pieprz

Pierogi orkiszowe (wegańskie) ze szpinakiem i fetą wędzoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Szpinak smażymy na patelni, aż do odparowania wody. Tofu kruszymy i skraplamy cytryną- odstawiamy na jakiś czas na bok. Następnie łączymy ze szpinakiem i doprawiamy do smaku.
  • 2. Ciasto: Na stolnicę wysypujemy mąkę, w której robimy zagłębienie, do środka stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Gotowe wałkujemy i wykrajamy szklanką koła. Na każde koło dajemy około łyżeczki farszu i zlepiamy boki pierogów. Następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.

Porady

pierogi, wegańskie, wegetariańskie, tofu, szpinak, zdrowo, wege

Komentarze

Podobne przepisy