Miałam ju tyle przepisów ale te są najlepsze , nie są twarde i smaczne :)
60 min
Składniki:
2,5 kostki margaryny
1słoik miodu 900ml
1/4kg cukru+okolo125gr cukru przepalić
mąka około 1,5 kg- do wyrobienia jak będzie się lepić to dodać więcej
amoniak-2 łyżeczki na 1kg mąki
kakao ciemne według uznania
6-7 żółtek
1,5 paczki cynamonu
1 paczka gożdzików zmielonych
1.miód roztopić,przepalić cukier,zalać3/4szkl wody,roztopić margarynę- wymieszać,ostudzić dodać żółtka,wsypać przyprawy i dodawać mąke,wyrobić ciasto,rozwałkować,foremką wycinać pierniki .Pieczemy na pergaminie około 8 minut w temperaturze 175c
Porady
Ciasto wstawiamy po wyrobieniu na 2 godziny do lodówki ,a po upieczeniu smarujemy lukrem i dekorujemy .Lukier albo kupny albo cukier puder i dodajemy gorącom wodę ale bardzo malutko i wymieszać
Komentarze