Pierniki

  • wyświetlono: 181 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Miałam ju tyle przepisów ale te są najlepsze , nie są twarde i smaczne :)

mirka772
  • 60min

Składniki

2,5 kostki margaryny
1słoik miodu 900ml
1/4kg cukru+okolo125gr cukru przepalić
mąka około 1,5 kg- do wyrobienia jak będzie się lepić to dodać więcej
amoniak-2 łyżeczki na 1kg mąki
kakao ciemne według uznania
6-7 żółtek
1,5 paczki cynamonu
1 paczka gożdzików zmielonych

Sposób przygotowania przepisu:

Pierniki

  • 1. miód roztopić,przepalić cukier,zalać3/4szkl wody,roztopić margarynę- wymieszać,ostudzić dodać żółtka,wsypać przyprawy i dodawać mąke,wyrobić ciasto,rozwałkować,foremką wycinać pierniki .Pieczemy na pergaminie około 8 minut w temperaturze 175c

Porady

Ciasto wstawiamy po wyrobieniu na 2 godziny do lodówki ,a po upieczeniu smarujemy lukrem i dekorujemy .Lukier albo kupny albo cukier puder i dodajemy gorącom wodę ale bardzo malutko i wymieszać

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE