Piernik w czekoladzie

0 (0 ocen)

Niezastąpiony na świątecznym stole

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    3/4 szklanki miodu, podgrzanego
    2 szklanki mąki
    2 łyżki przyprawy korzennej
    3 łyżki masła
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka sody
    2 łyżki ciepłej wody
    Polewa:
    2 tabliczki gorzkiej czekolady
    3/4 szklanki śmietany kremówki
    garść płatków migdałowych

Piernik w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka,masło i cukier utrzyj na puszystą masę. Stopniowo wsypuj mąkę,cały czas mieszając.
    Dodaj podgrzany miód,przyprawę korzenną i rozpuszczoną w wodzie sodę oraz mleko.
    Wyrób gładkie ciasto,najlepiej rękami.
    Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50 minut.Wystudź.
  • 2. Czekoladę połam,przełóż do rondelka i rozpuść na małym ogniu cały czas mieszając.
    Dodaj śmietankę i mieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Tak przygotowaną polewę wstaw do zimnej wody na około 2 minuty.
    Polej ciasto,posyp migdałami i odstaw by polewa zastygła.

Komentarze

Podobne przepisy