Piernik w czekoladzie

4.49 (191 ocen)

Pyszne i pachnące świętami ciasto

Składniki:

  • 125 g margaryny
    2 jajka
    250 g cukru
    szklanka mleka
    3 łyżeczki kakao
    łyżeczka sody
    przyprawa do piernika ( 40 g)
    400 g szklanki mąki pszennej
    słoik powideł śliwkowych

    Polewa:
    1/2 kostki margaryny
    3/4 szklanki cukru
    4 łyżki kakao
    3 łyżki mleka




Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na kogel mogel, stopniowo dodajemy mleko, kakao, sodę oraz mąkę i przyprawę do piernika. Miksujemy i dodajemy przestudzoną margarynę i 4 łyżki powideł. . Masę przekładamy do keksówkę wysmarowanej margaryną i pieczemy godzinę w temperaturze 180C. Studzimy i kroimy na 2 części.
  • 2. W rondelku roztapiamy margarynę, dodajemy cukier kakao i mleko, doprowadzamy do wrzenia i często mieszamy. Lekko studzimy. Piernik przekładamy pozostałymi powidłami śliwkowymi i jeszcze ciepłą polewą oblewamy go kilkakrotnie z każdej strony. Gdy polewa zastygnie nożem robimy wzorek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować