Piernik od Jadzi

0 (0 ocen)

  • 50 min

Przepis dostałam od mojej kuzynki.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 szkl cukru
    3 szkl mąki
    3 jajka
    20 dag miodu płynnego
    20 dag margaryny
    1 szkl kwaśnej śmietany
    2 łyżki zimnej wody
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    Przyprawa do piernika
    1 łyżeczka kakao
    Polewa
    Powidła, lub marmolada do przełożenia ciasta

Piernik od jadzi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać przez sitko razem z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, miód, śmietanę i mąkę. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem. Przelać do formy wyłożonych papierem do pieczenia. Piec ok. 60 minut w 170 stopniach. Do suchego patyczka. Zimny placek przekroić na dwie części i posmarować powidłami. Wierzch ciasta polać polewą.
  • 2. Blaszka o wymiarach 35x25cm lub
    dwie keksówki o wymiarach 30x12cm

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy