Forma 24 cm x 24 cm
• 4 szk. mąki pszennej
• 2 szk. cukru
• 25 dag margaryny
• 2 całe jajka
• 2 szk. mleka
• 1 słoik powideł śliwkowych
• 3 łyżki kakao
• 2 łyżeczki sody
• 1 ½ opakowania przyprawy do piernika
• 80 g czekolady mlecznej
• ½ szk. śmietany 30%
Sposób przygotowania przepisu:
Wigilijny piernik
1.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sodę oraz kakao i dokładnie mieszamy.
2.
Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy mikserem razem cukrem, dodajemy żółtka i przyprawę do piernika.
3.
Następnie cały czas miksując dodajemy na przemian po 2 łyżki pozostałe składniki, mąkę, margarynę, mleko i ponownie mąkę, margaryną, mleko aż do wyczerpania składników.
4.
Na koniec ciasto łączymy z powidłami mieszając delikatnie łyżką i wylewamy do formy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C.
5.
Po upieczeniu polewamy polewą. Czekoladę rozpuszczamy i mieszamy razem ze śmietaną.
6.
Gotowe.
Smacznego.
Porady
Można dodać mniej cukru a polewę zrobić z kakałem
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze