Wigilijny piernik

  • wyświetlono: 1341 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Jakie to święta jak nie ma zapachu piernika, pierniczków, ale czasami brak nam czasu, dlatego mam dla Was szybki, pyszny przepis .

Beata-O
  • 15 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Forma 24 cm x 24 cm
• 4 szk. mąki pszennej
• 2 szk. cukru
• 25 dag margaryny
• 2 całe jajka
• 2 szk. mleka
• 1 słoik powideł śliwkowych
• 3 łyżki kakao
• 2 łyżeczki sody
• 1 ½ opakowania przyprawy do piernika
• 80 g czekolady mlecznej
• ½ szk. śmietany 30%

Sposób przygotowania przepisu:

Wigilijny piernik

  • mąka1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sodę oraz kakao i dokładnie mieszamy.
  • jajka2. Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
    Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy mikserem razem cukrem, dodajemy żółtka i przyprawę do piernika.
  • maragryna3. Następnie cały czas miksując dodajemy na przemian po 2 łyżki pozostałe składniki, mąkę, margarynę, mleko i ponownie mąkę, margaryną, mleko aż do wyczerpania składników.
  • powiadła4. Na koniec ciasto łączymy z powidłami mieszając delikatnie łyżką i wylewamy do formy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C.
  • czekolada5. Po upieczeniu polewamy polewą. Czekoladę rozpuszczamy i mieszamy razem ze śmietaną.
  • ciasto6. Gotowe.
    Smacznego.

Porady

Można dodać mniej cukru a polewę zrobić z kakałem

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastopowidłapiernik

Komentarze

Podobne przepisy

EKSPRESOWE Pierniczki

Dodane przez: kiciax1

EKSPRESOWE Pierniczki

Te pierniczki są wyjątkowe bo ekspresowe....

Piernik kajmakowy

Dodane przez: JustKuchcik

Piernik kajmakowy

Zamiast karmelu, który często figuruje...

pierniczki

Dodane przez: luna19

Pierniczki zaparzane

Pierniczki czy piernik z blaszki...

Puszysty piernik

Dodane przez: gosiakp

Puszysty piernik

Bardzo szybki piernik do zrobienia...

Piernik

Dodane przez: JulkaTomeczek

Piernik staropolski

Piernik rozpływa się w ustach i...

piernik

Dodane przez: izaa_a

piernik przekładany...

przepis od Ani z Tasty Bloog za...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE