Pierniczki korzenne z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pierniczki to typowy przysmak świąteczne, nadziane marmoladą szybciej kruszeją. Świetnie smakują do kawy lub herbaty.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    5 łyżek miodu wielokwiatowego
    50 g masła
    ½ szklanki cukru
    3 łyżeczki przyprawy do piernika
    2,5 szklanki mąki + do podsypania
    1 duże jajko
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    30 połówek orzechów włoskich + do dekoracji
    150 g marmolady(u mnie różana)
    150 g polewy czekoladowej
    Papier do pieczenia

Pierniczki korzenne z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: miód podgrzać z masłem, cukrem i przyprawą do piernika. Następnie dodać mąkę wymieszaną z sodą, jajko, dokładnie wyrobić ciasto, schłodzić przez 50 minut. Po schłodzeniu ponownie zagnieść ciasto, rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na cienki placek. Foremką wykrawać pierniczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 10 minut w temp. 170 stopni na rumiany kolor. Marmoladę podgrzać, ciepłą smarować pierniczki, sklejać po dwa. Wierzch pierniczków posmarować ciepłą polewą, na środek każdego pierniczka ułożyć połówkę orzecha włoskiego, lekko docisnąć.

Porady

1.do ciasta można dodać łyżeczkę kakao.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy