Pieguski

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo dobrze znane wszystkim ciastka. Często piekę je w oczekiwaniu na dzieci mojej kuzynki.

  • 40 min

Składniki:

  • 200 g masła, 2 i 1/3 szklanki mąki, 1 jajko, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżeczka sody, szczypta soli, tabliczka czekolady

Pieguski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuść i lekko ostudź.
  • 2. Ostudzone masło zmiksować z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym.
    Następnie przesiać mąkę z sodą i solą. Dodać pokrojoną w drobną kostkę czekoladę. Zagnieść ciasto.
  • 3. Formować małe placki i kłaść na blasze przykrytej folią aluminiową.
  • 4. Piec około 14 min w 200 st. C.

Porady

Możesz dodać inne dodatki, tak naprawdę wszystko czego dusza zapragnie: słonecznik, rodzynki czy orzechy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy