Pieguski

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Tak proste, że mój niemal czterolatek wykonuje 80% pracy sam :) Tak pyszne, że mój niemal czterolatek 50% ciastek zjada sam ;)

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 2 szklanki
    - proszek do pieczenia (czubata ta łyżeczka): 1 łyżeczka
    - masło (czasem zamieniam na margarynę): 220 gramów
    - cukier puder: 0.75 szklanki
    - cukier wanilinowy: 1 opakowanie
    - jajo: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - orzechy, posiekana czekolada, rodzynki... (co kto lubi...): 1 szklanka

Pieguski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wbić jajko i chwilę miksować. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i wymieszać. Dodać dowolne dodatki - czekolada, orzechy, rodzynki itd. Łyżeczką nakładać porcje (mocno czubata łyżeczka i nie spłaszczać) na blachę wyłożoną papierem i lekko posypana mąką. Piec około 12 minut w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy