Pieczony udziec

0 (0 ocen)

  • 2 min

Przepis z domowych receptur

  • 2 min

Składniki:

  • udziec jagnięcy 2,5 kg
    ziarna kolędry,kminek,chili w proszku
    rozmaryn,mięta suszona 1/2 szkl
    sól,pieprz do smaku
    oliwa 100ml
    sok z cytryny 2 łyżki
    czosnek 2 ząbki
    szynka szwarcwaldzka 5 plastrów
    świeże zioła(tymianek,rozmaryn)kilka gałązek

Pieczony udziec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyj i osusz. Mieszankę ziół przesyp do miseczki,dodaj sól i pieprz,wlej oliwę i ok z cytryny,dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę,wymieszaj.
    mieso ponacinaj ostrym nożem(na ok3 cm) w rozcięcia włóż po pasku szynki.Mieszanka ziół natrzyj mięso zawiń w folię i włóż do lodówki na 4 godz.Przełóż do brytfanki,podlej wodą,piecz 20 min w temp 200 st. C.bez przykrycia,przykryj folią i piecz przez godzinę w tem 180 st. C.Pod koniec odkryj,by mięso przyrumienić.Podawaj z dodatkiem świeżych ziół.

Porady

Im dłużej mięso leży w marynacie tym bardziej jest aromatyczne

Komentarze

Podobne przepisy