Pieczony udziec z indyka

4.5 (199 ocen)

  • 6 min

Doskonaly indyczek na niedzielny obiad, ktory napewno posmakuje goscia.

  • 6 min

Składniki:

  • 1 kg uda indyczego
    1 srednia marchew
    1 mały seler
    1 srednia pietruszka (korzeń)
    Kawaleczek pory
    Majeranek
    Mała cebula
    Kilka ząbków czosnku
    Gotowa przyprawa do Indyka(Prymat)
    Kostka rosolowa
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony udziec z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Indyk przed pieczeniem 1. Udko z Indyka myjemy,osuszamy,lekko nacinamy w dwoch,trzech miejscach(lepiej sie zamarynuje i wchlonie smak przypraw) i nacieramy przyprawa do indyka i majerankiem (dość sporo majeranku).Wkladamy do lodowki na 4 godzini ale nie zaszkodzi jak miesko wlozymy np na cala noc do lodowki. Do naczynia zaroodpornego wlewamy wywar z kostki rosolowej, nastepnie kroimy warzywa w kostke, oprocz cebuli, ktora kroimy na cztery czesci i wszystkie warzywa wrzucamy do wywaru. Nastepnie kladziemy mieso (mieso powinno byc tak do polowy zanurzone w wywarze nie wiecej aby skorka mogla sie ladnie przypiec). pieczemy w temperaturze 180 stopni okolo 2 godzin, co jakis czas polewajac udko wywarem.

Porady

Sosik powstaly podczas pieczenia moze sie przydac np do polania ziemniaczkow.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować