Pieczony omlet z chlebem tostowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Miałam go usmażyć na patelni, ale najwyraźniej już się dziś obudził mój rozsądek, bo usłyszałam głos mówiący: nie, nie kobieto! upiecz to w piekarniku. Bardzo to dobra była podpowiedź, bo w ten sposób praktycznie uniknęłam tłuszczu, a drugą korzyścią jest na pewno to, że omlet jest puszysty i piękny

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 1 osobę:
    2 jajka
    4-5 łyżek mleka
    2 kromki chleba tostowego, wieloziarnistego
    dowolna wędlina, u mnie pieczona karkówka
    1-2 różyczki brokuła, drobno posiekane
    2 cm jasnej części pora, drobno pokrojone
    posiekana natka pietruszki
    sól, pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    odrobina masła do posmarowania formy
    mąka pełnoziarnista do posypania formy

Pieczony omlet z chlebem tostowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Jajka i mleko mieszam trzepaczką, dodaję warzywa, natkę pietruszki i wędlinę. Doprawiam masę solą i pieprzem, po czym dodaję chleb pokrojony w drobną kosteczkę. Mieszam wszystko i odstawiam na 5 minut, by chleb wchłonął płyn. Małą foremkę smaruję masłem i oprószam mąką. Wykładam masę, lekko ją ubijam i wstawiam foremkę na ok. 25-30 minut do piekarnika - temperatura 200 stopni C. Boki powinny odstawać od formy, a całość ma się zarumienić. Podaję od razu, na gorąco.

Komentarze

Podobne przepisy