Pieczony łosoś z masłem czosnkowo - paprykowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Łosoś często gości na moim stole. Zawsze w podobnej formie - pieczony w papilotach z aromatycznym masełkiem.

  • 30 min

Składniki:

  • - 2 kawałki łososia po około 300 g każdy
    - pęczek pietruszki
    - 1/2 kostki miękkiego masła
    - 2 ząbki czosnku
    - ostra papryczka
    - pieprz cytrynowy
    - sól

Pieczony łosoś z masłem czosnkowo - paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło pokroić na małe kawałki. Następnie do masła zetrzeć na drobnej tarce czosnek, dodać pokrojoną bardzo drobno papryczkę i poszatkowaną pietruszkę. Doprawić pieprzem cytrynowym i solą, wymieszać. Łososia opłukać pod bieżącą wodą. Na blasze do pieczenia ułożyć dwa duże kawałki folii aluminiowej. Na środku każdej wyłożyć po 1/4 masła i ułożyć łososia (skórą do dołu). Następnie przykryć każdy filet resztą masła, dokładnie zamknąć pakunki z folii i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15-20 minut. Podawać z czosnkową bagietką. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy