Pieczony królik z boczniakami

0 (0 ocen)

Delikatne i rozpływające się w ustach mięso królika ze smacznymi, maślanymi boczniakami. Wszystko podane z żółtym ryżem.

Składniki:

  • 1 tuszka królika
    300g boczniaków
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    masło
    1 łyżka natki pietruszki
    200g ryżu
    1 łyżeczka kurkumy
    MARYNATA:
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka sosu sojowego
    3-4 ząbki czosnku
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    szczypta soli

Pieczony królik z boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować marynatę łącząc wszystkie składniki w małej miseczce. Czosnek przeciskając przez praskę. Królika pokroić na porcje, umyć i natrzeć marynatą. Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie włożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem przez 1 1/2 godziny w 170*C. Pod koniec można zdjąć pokrywę, żeby się przyrumienił.
  • 2. Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Na patelni zeszklić pokrojoną w piórka cebulę (u mnie czerwona), dodać czosnek i boczniaki. Wcześniej należy je umyć i osuszyć. Większe kapelusze rozkroić. Posolić. Pod koniec smażenia dodać natkę pietruszki. Można podlać odrobiną wody spod królika, żeby boczniaków zbytnio nie wysuszyć. Podać z żółtym ryżem i pieczonym królikiem. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy