Pieczone placki pomidorowe

0 (0 ocen)

  • 25 min

W okresie postu człowiek ma poważny dylemat, co zrobić na obiad, oczywiście ryba to podstawa lecz jeżeli macie już dosyć naszych przyjaciół, pływających w wodzie, to polecam przepyszne, pieczone placki pomidorowe, nie nastręczą Wam dużych problemów :)

  • 25 min

Składniki:

  • 4 pomidory
    szklanka mąki
    1 jajko
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz do smaku
    garść bazylii
    świeżo posiekany szczypiorek

Pieczone placki pomidorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, wrzucamy do rozdrabniacza do lodu i blendujemy na gładką masę. Następnie wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i świeżo przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i posiekane liście bazylii. Wszystko razem miksujemy i wylewamy łyżką ciasto, formując placki. Piekarnik nagrzewamy do 200°C i pieczemy około 15-20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy