Pieczone łódki z twarogiem i cebulką

0 (0 ocen)

Pyszne małe co nieco. Super pasują do pieczonego schabu w sosie. Lub jako samodzielna przekąska.

Składniki:

  • 8 duży ziemniaków
    25 dag twarogu półtłustego
    2 duże cebule
    łyżka smalcu
    sól, pierz, papryka słodka mielona, czosnek granulowany
    dodatkowo :
    siekany koperek i szczypiorek

Pieczone łódki z twarogiem i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy. Wkładamy do gotującej się osolonej wody na 5- 7 minut, aby były lekko miękkie. Odcedzamy, odstawiamy do ostygnięcia. Przecinamy na połówki. Wydrążamy delikatnie środki.
  • 2. Cebule szatkujemy, podsmażamy na odrobinie smalcu na złoty kolor, doprawiamy. Lekko studzimy, dodajemy do twarogu, dokładnie mieszamy.
  • 3. Napełniamy każdą połówkę. Układamy na blaszce wysmarowanej smalcem. Pieczemy ok 30- 40 minut w 180 stopniach.
  • 4. Upieczone obsypujemy zieleniną.

Porady

Wydrążone środki możemy wykorzystać np na kopytka czy pyzy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy