Pyszne małe co nieco. Super pasują do pieczonego schabu w sosie. Lub jako samodzielna przekąska.
Składniki:
8 duży ziemniaków
25 dag twarogu półtłustego
2 duże cebule
łyżka smalcu
sól, pierz, papryka słodka mielona, czosnek granulowany
dodatkowo :
siekany koperek i szczypiorek
Pieczone łódki z twarogiem i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy. Wkładamy do gotującej się osolonej wody na 5- 7 minut, aby były lekko miękkie. Odcedzamy, odstawiamy do ostygnięcia. Przecinamy na połówki. Wydrążamy delikatnie środki.
2.Cebule szatkujemy, podsmażamy na odrobinie smalcu na złoty kolor, doprawiamy. Lekko studzimy, dodajemy do twarogu, dokładnie mieszamy.
3.Napełniamy każdą połówkę. Układamy na blaszce wysmarowanej smalcem. Pieczemy ok 30- 40 minut w 180 stopniach.
4.Upieczone obsypujemy zieleniną.
Porady
Wydrążone środki możemy wykorzystać np na kopytka czy pyzy.
Komentarze