Pieczone jabłko z ryżem i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 30 min

Deser

  • 30 min

Składniki:

  • 1 torebka ryżu parabolicznego
    4 jabłka
    4 łyżki konfitury z żurawiny
    cynamon
    2 łyżki masła
    garść suszonej żurawiny
    płynny miód

Pieczone jabłko z ryżem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy. Dodajemy konfiturę z żurawiny i dokładnie mieszamy.
  • 2. Jabłkom odcinamy czapeczki i ostrożnie wycinamy z nich środki, uważając aby nie uszkodzić ścianek.
  • 3. Wnętrze jabłek posypujemy cynamonem i nadziewamy ryżem z konfiturą, całość przykrywamy.
  • 4. Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym z masłem i zapiekamy bez przykrycia w piekarniku w temp 180 stopni przez około 20 minut. Podajemy polane miodem i posypane suszonymi owocami żurawiny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy