Pieczona szyneczka do chleba

0 (0 ocen)

Szynka na zimno jest bardzo dobra do chlebka, natomiast na ciepło może być dodatkiem do drugiego dania.

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
    przyprawa Kucharek
    sól do smaku
    1 garść majeranku
    2 duże ząbki czosnku
    3 średnie cebule
    6 sztuk podgrzybków suszonych
    1 łyżka masła
    1/2 filiżanki wody
    pieprz czarny mielony

Pieczona szyneczka do chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0g3uapk 1. Dokładnie umyć mięso pod bieżącą wodą i włożyć do naczynia żaroodpornego
  • image-1mny09g 2. Oprószyć mięso przyprawą Kucharek, solą, czarnym pieprzem świeżo zmielonym oraz majerankiem i wstawić do lodówki na całą noc.
  • image-1ksxf2x 3. Obrać czosnek i pokroić w plasterki, cebulę przekroić na połówki, dodać łyżkę masła, podgrzybki suszone i wodę.
  • image-26o7d24 4. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez około 1 1/2 godziny.
  • image-0yl044k 5. Sprawdzić czy mięso jest upieczone.
  • image-0lwj1ke 6. Wyjąć upieczoną szynkę na talerz i czekać aż przestygnie.
  • image-0liil8k 7. Ostudzoną szynkę pokroić na plastry i podawać z chlebem lub też żurawiną (moja żurawina jest własnej roboty). Smacznego !!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy