Pieczona karkówka ( do chleba)

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szmat czasu nie robiłam ani nie jadłam pieczystego,więc myślę, że święta to najlepszy czas, aby przypomnieć sobie takie jedzonko. Mięsko trochę potrzebuje czasu,aby się zamarynować ale efekt końcowy jest naprawdę przepyszny, serdecznie polecam i zapraszam :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,2 kg karkowki b/k
    150 ml octu
    250 ml wina białego półsłodkiego
    50 ml oleju
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    Sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczona karkówka ( do chleba) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i osuszyć dokładnie. Obficie posolić z każdej strony. W dość dużym naczyniu wymieszać ocet,olej i wino. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek,wsypać tymianek i całość dokładnie wymieszać. Włożyć mięso do marynaty. Mięso powinno się marynować przez 48 godzin. Przez 24 godzin na jednej stronie i 24 na drugiej.
  • 2. Po 48 godzinach wyjąć z marynaty,przełożyć do rękawa do pieczenia. Piec w 200 st przez około 1,5 godziny. Wyjąć z piekarnika ,z rękawa i dać miesu odpocząć i zimne kroić na plastry.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować