Pieczona papryka z serowo-orzechowym nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wczoraj na obiad mieliśmy pielmieni. Przepis na te pyszne pierożki podawałam jakiś czas temu, z łatwością odnajdziecie go kilka postów niżej. A do pielmieni zrobiłam pieczoną paprykę z serowo-orzechowym nadzieniem. Bardzo fajne połączenie wyszło.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 8 "łódeczek": 2 papryki średniej wielkości, 100g sera gouda, 30g orzechów włoskich, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, 1/2 pęczka koperku, 3 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki pieprzu, sól wg smaku.

Pieczona papryka z serowo-orzechowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół, oczyścić i każdą połówkę przekroić jeszcze na pół. "Łódeczki" z papryki ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10-15 minut.
    W tym czasie obrać czosnek i przepuścić przez praskę, koperek i orzechy bardzo drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Połączyć wszystkie składniki z majonezem i śmietaną, przyprawić i wszystko dokładnie wymieszać.
    Wypełnić nadzieniem upieczoną i lekko ostudzoną paprykę. Przed podaniem schłodzić. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy